ITINERARI MODERNISTA - El llegat dels americans a Blanes

09/08/2017
Longitud : 1 quilòmetre (aprox.)
Descripció :Durant el segle XIX prop de 2.000 blanencs van emigrar a Amèrica per fer fortuna. La majoria d’aquests americans no van aconseguir grans fortunes, però sí una renda suficient per dur una vida còmoda. Els pocs que van fer grans fortunes van construir-se la casa d’estiueig a la vila, generalment al Passeig de Mar o al carrer Esperança, d’estil antillà. A més, val a dir que alguns dels indians van participar i fomentar la vida cultural blanenca amb l’ajuda econòmica que van aportar. Per exemple, van col·laborar amb la creació i la millora de l’Hospital Sant Jaume, el Colegio Blandense, les caves Mont-Ferrant, el Santuari del Vilar, la Parròquia de Santa Maria o la Casa de la Vila.
El llegat dels americans a Blanes queda palès a través de les cases que queden en peu, moltes de les quals es van enderrocar durant el boom demogràfic i turístic de la segona meitat del segle XX, i també a través de la documentació que conserven les famílies i l’Arxiu Municipal.
Punts d’interès del recorregut :
Can Alemany (carrer Dr. Xavier Brunet, 17). Construïda per Joan Alemany i Font amb la fortuna aconseguida amb el seu negoci de licors de l’Havana.
Can Massó (passeig de Dintre, 2). Casa construïda com a dot de casament de Felisa Massó, filla dels hereters de la gran fortuna aconseguida per Salvador Massó.
Ca la Teresina Savoia (passeig de Dintre, 26). Domicili del matrimoni format per Teresa Ferrer i el prestigiós doctor Joaquim Albareda.
Can Nonell (carrer Esperança, 8). Entre els americans més rics de Blanes trobem els germans Josep i Francesc Nonell, enriquits gràcies als seus negocis a l’Havana i, posteriorment, a Barcelona.
Can Gallet (carrer Esperança,14). Una de les cases més luxoses, que va construir Bonaventura Puig Torrent, alcalde de la vila el 1898, en tornar de Cuba.
Can Panxo Gordo (carrer Esperança, 24). Gràcies als beneficis obtinguts en regentar una bodega a l’Havana, Francesc Vieta Ribas va construir-se aquesta casa, de la qual se’n conserva la façana principal.
Ca l’Andreu (passeig de Dintre, 34). Construïda per Josep Andreu Ferrer, aquesta casa va servir de residència d’estiueig del poeta Joan Maragall.
Casa de l’estrella (carrer Esperança, 36). Residència d’Emília Granés Vieta, l’origen del nom de la qual prové dels nombrosos racons que conté la casa amb aquesta forma.
Can Vieta (passeig de la Mestrança, 88). Josep Vieta Llinàs marxà a Cuba, on va invertir en tramvies i va regentar un negoci d’ous a gran escala.
Altres cases que es conserven de la vinculació directa de les famílies blanenques amb ultramar:
Can Bitlloch (carrer Bellaire, 37).
Can Pa i alls (carrer Esperança, 55).
Can Capó (passeig de la Mestrança, 83).
Cal Rosa (carrer Anselm Clavé, 24).

Localización

Blanes . 17300, Blanes.Girona, España

Contacta con nosotros